uzyskaj poradę lekarza lub dietetyka od ręki
Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą, które cechuje się nietolerowaniem glutenu. Nie jest ona jednak alergią pokarmową, z którą bardzo często bywa mylona. Szacuje się, że w naszym kraju dotyka ona około 1 proc. osób, choć statystyki te zdają się rosnąć.
Jakie są objawy celiakii? W przypadku choroby pełnoobjawowej, wyróżnia się ona przewlekłą biegunką, bólami brzucha oraz wzdęciami po spożyciu produktów z glutenem, a także spadkiem masy ciała.
Co istotne, w przypadku zdiagnozowania celiakii nie powinno się samemu wprowadzać diety bezglutenowej, gdyż może być ona nieodpowiednio zbilansowana. W takiej sytuacji warto skorzystać z pomocy dietetyka online, który zaleci odpowiedni jadłospis bogaty we wszystkie, kluczowe składniki odżywcze.
Wystarczy tylko kilka kliknięć:
o leczeniu celiakii.
Poza bólami brzucha i biegunkami, nietolerancja glutenu objawia się ogólnym zmęczeniem oraz złym samopoczuciem po spożyciu produktów zawierających ten składnik.
Aby móc zdiagnozować celiakię, wykonuje się zazwyczaj pomiar przeciwciał typowych dla celiakii. Dodatkowo przeprowadzane jest badanie histopatologiczne z jelita cienkiego.
Leczenie opiera się na całkowitym wykluczeniu z diety produktów zawierających gluten. Ważne, by dieta była ścisła, czyli całkowicie wykluczała produkty z pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa. Niestety dodatkowo gluten występuje również w wielu innych produktach, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet.
Tak, jeśli zostanie zdiagnozowana celiakia, a pacjent chce uniknąć problemów zdrowotnych, powinien ściśle przestrzegać diety bezglutenowej.
Celiakia ma podłoże genetyczne i ryzyko jej wystąpienia zwiększa się, jeśli choruje na nią krewny pierwszego stopnia.
bez kontaktu z innymi pacjentami
bez wychodzenia z domu i długich dojazdów
poradę specjalisty uzyskasz nawet w 15 minut