Colladrop Vegan od Aura Herbals to ukłon w stronę osób na diecie roślinnej. Dzięki wyjątkowej formule surowca Vollagen® weganie mogą kompleksowo zadbać o wygląd skóry i kondycję stawów, bez sięgania po odzwierzęcy kolagen rybi czy wołowy. Poznaj wegański odpowiednik kolagenu i jego ciekawy skład!
Kolagen to białko odzwierzęce, więc nie znajdziemy go w owocach, warzywach czy nasionach roślin strączkowych. Jednak producenci tacy jak Aura Herbals wykonują ukłon w stronę wegan i mają dla nich propozycję wegańskiego odpowiednika „białka młodości”.
Kolagen wegański w suplementach diety to hydrolizat białka roślinnego, mieszanka peptydów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych potrzebnych do naturalnego wytwarzania kolagenu w organizmie. Warto wiedzieć, że jego naturalna produkcja spowalnia przed 30. rokiem życia i rocznie ubywa nam 1-1,5% kolagenu!
Colladrop Vegan od Aura Herbals zawiera markowy surowiec Vollagen®, który posiada aminokwasy białkowe w tych samych proporcjach, jak te zawarte w kolagenie pochodzenia zwierzęcego.
Co wyróżnia surowiec Vollagen®?
Więcej o produkcie dowiesz się, klikając w Colladrop Vegan.
W Colladrop Vegan, oprócz 16 aminokwasów białkowych pozyskiwanych z kukurydzy, znajdziesz także inne składniki, które uzupełniają jego korzystne działanie:
Witamina C w postaci markowego surowca Quali®-C jest silnym antyoksydantem i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które m.in. przyspieszają proces starzenia. Ta witamina jest również potrzebna do endogennej produkcji kolagenu.
Skład dopełniają także witaminy z grupy B z wysokiej jakości surowca Quali®-B: biotyna, która wspiera kondycję skóry i włosów; witamina B6 – niezbędna niektórym enzymom biorącym udział w produkcji kolagenu; kwas foliowy, który m.in. przyczynia się do prawidłowej syntezy aminokwasów.
Kwas hialuronowy to ważny komponent macierzy zewnątrzkomórkowej, gdzie pełni rolę rusztowania dla skóry, a także wspomaga tworzenie fibryny – czyli przyspiesza gojenie ran. Cząsteczka kwasu hialuronowego jest zdolna do wiązania nawet 1000 razy więcej wody, niż sama waży, co sprawia, że jest cenna dla każdego narządu w Twoim ciele.
Koenzym Q10 jest antyoksydantem, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, a jego obecność jest niezwykle ważna dla organów, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują najwięcej energii (np. mięśnie szkieletowe).
Skład Colladrop Vegan domykają wysokiej jakości standaryzowane ekstrakty roślinne: pokrzywa zwyczajna, która pomaga w utrzymaniu silnych kości, paznokci i włosów; pestki winogron i gotu kola o działaniu anti-aging; traganek błoniasty, adaptogen, który może opóźniać procesy starzenia i działa tonizująco.
Poznaj inne suplementy diety od Aura Herbals.
Colladrop Vegan to suplement diety w proszku, zamkniętym w małych, poręcznych saszetkach. Dzięki takiej formie zabierzesz je ze sobą wszędzie – do pracy, w podróż, na urlop. Proszek cechuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością, nie tworzy grudek i co ważne, jest bardzo smaczny. Kolagen wegański od Aura Herbals ma orzeźwiający, cytrynowy smak. Smakuje dobrze z wodą, ale i z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki, koktajlu czy owocowych deserów.
Kolagen wegański to alternatywa dla tradycyjnego kolagenu zwierzęcego. Nie zawiera pełnej cząsteczki kolagenu, ponieważ jest to białko zwierzęce, należy zatem traktować go jako produkt kolagenopodobny. Inne nazwy kolagenu wegańskiego to „booster kolagenu”. Surowiec dla wegan może być pozyskiwany z różnych źródeł roślinnych, takich jak kukurydza, soja czy algi.
Warto podkreślić, że kolagen wegański zawiera kompleks aminokwasów w tych samych proporcjach jak te, które znajdują się w kolagenie odzwierzęcym, jednak są one pozyskiwane ze źródeł roślinnych. Dostarczone do organizmu są przez niego wykorzystywane m.in. do procesów fizjologicznych czy wytwarzania kolagenu.
Kolagen wegański zawiera aminokwasy, które stanowią budulec białka kolagenowego, a więc wpływają na elastyczność i jędrność skóry, stan płytki paznokcia, prawidłową regenerację tkanek czy ilość mazi stawowej.
Dieta wegańska niestety często nie zapewnia dostatecznej podaży niezbędnych aminokwasów. Stosowanie kolagenu dla wegan dostarcza organizmowi „cegiełek” do budowy endogennego kolagenu, a także składników pobudzających jego naturalną produkcję. Składniki te, ze względu na niewielkie rozmiary, łatwo i szybko przenikają barierę jelitową – tłumaczy mgr farmacji Ilona Krzak.
Wegański suplement diety z kolagenem wspiera organizm w naturalnej produkcji kolagenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na:
Nasz organizm nie może samodzielnie wytworzyć kolagenu bez odpowiednich składników, a suplementacja wegańskim kolagenem może dostarczyć mu niezbędnych „cegiełek” do tego celu. Kolagen wegański, taki jak ten zawarty w Vollagen®, dostarcza aminokwasów białkowych w proporcjach identycznych, jak w naturalnym kolagenie, co pozwala organizmowi na ich łatwiejsze przyswajanie i efektywniejsze wykorzystanie.
Niestety po ok. 25 roku życia możemy zaobserwować stopniowe zanikanie kolagenu – to dlatego skóra traci jędrność, pojawiają się zmarszczki i linie mimiczne. Włókna kolagenowe stają się rzadsze i słabsze. Mniejsza ilość białka młodości odbija się także na układzie ruchu – mogą pojawić się bóle stawów, ograniczona ruchomość czy wolniejsza regeneracja tkanek. Wraz z wiekiem, zanikanie kolagenu przyspiesza: po 30. roku życia rocznie ubywa 1–1,5% kolagenu, a u kobiet proces ten przyspiesza po menopauzie.
Skóra pozbawiona aminokwasów z mięsa, nabiału, jaj, ryb (produkty odzwierzęce zawierają pełnowartościowe białko) w dłuższej perspektywie czasowej może być biologicznie starsza niż skóra osoby jedzącej produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ szybciej ulega procesom starzenia. Oczywiście dobrze skomponowana dieta wegetariańska i wegańska może być obfita w kluczowe składniki odżywcze, jednak nie zawsze jest na to czas i przestrzeń. Wtedy pomocne są vege preparaty kolagenowe.
Rozważ suplementację kolagenu wegańskiego, jeśli:
Ważne! Jeśli doskwiera Ci ból stawów, mięśni lub kości, wypadanie włosów i pogorszenie kondycji paznokci lub włosów, zgłoś się do lekarza – to może być także sygnał od organizmu o niedoborach lub chorobach.
Suplementacja kolagenem wegańskim może być smacznym rytuałem! Kolagen wegański Colladrop Vegan dzięki wysokiej rozpuszczalności i pysznemu smakowi, doskonale wpasuje się do różnych posiłków.
Składniki:
Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Składniki:
Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej napojem roślinnym, poczekaj, aż wsiąkną płyn. Następnie wymieszaj je z jogurtem i Colladrop Vegan. Na masę wyłóż pokrojonego banana i pomarańczę, posyp posiekanymi orzechami.
Składniki:
Wykonanie: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Autorka: Nina Wawryszuk, Redaktorka
Konsultacja merytoryczna: Ilona Krzak, magister farmacji i edukatorka
Nie, produkty roślinne (owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych) nie zawierają kolagenu. Kolagen występuje tylko w źródłach odzwierzęcych.
Weganie powinni szczególnie zadbać o białko w diecie wegańskiej (soja, soczewica, bób, ciecierzyca, fermentowane przetwory sojowe, takie jak tempeh czy tamari) oraz produkty spożywcze bogate w witaminę C, która wspiera proces syntezy kolagenu w organizmie (cytrusy, owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, paprykę, brokuły, brukselkę). Warto także zadbać o produkty bogate w składniki, które również uczestniczą w procesie syntezy białka młodości – cynk, miedź, witaminę B6, witaminy A i E, mangan oraz genisteinę z grupy izoflawonów.
Roślinny kolagen Colladrop® Vegan ma cytrynowy smak. Proszek cechuje bardzo dobra rozpuszczalność, więc nada się nie tylko do stosowania z wodą, ale także jako dodatek podkręcający smak wielu potraw – owoce cytrusowe doskonale komponują się z orzeźwiającymi, letnimi koktajlami i smoothie.
Nie, do jego produkcji wykorzystuje się kukurydzę non-GMO oraz innowacyjny proces fermentacji, który pozwala uzyskać czyste, roślinne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.
Objawy niedoboru kolagenu to: utrata elastyczności i jędrności skóry, pojawienie się nowych zmarszczek i linii mimicznych, gorszy stan cery i skóry (cellulit, wiotkość), bóle stawów, ograniczenia w mobilności oraz wolne gojenie się ran. Inne objawy to łamliwe paznokcie, wypadanie włosów oraz osłabienie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do częstszego powstawania siniaków. Jeśli zauważasz u siebie te symptomy, warto rozważyć suplementację lub dietę wspierającą produkcję kolagenu.