logo Praca
menu
stars 4,8/5
home
|
Serwis o zdrowiu
|
Materiały Partnera
|
Kolagen w diecie wegańskiej – Colladrop Vegan
home
|
Serwis o zdrowiu
|
Materiały Partnera
|
Kolagen w diecie wegańskiej – Colladrop Vegan

Kolagen w diecie wegańskiej – Colladrop Vegan

11.04.2025

Colladrop Vegan od Aura Herbals to ukłon w stronę osób na diecie roślinnej. Dzięki wyjątkowej formule surowca Vollagen® weganie mogą kompleksowo zadbać o wygląd skóry i kondycję stawów, bez sięgania po odzwierzęcy kolagen rybi czy wołowy. Poznaj wegański odpowiednik kolagenu i jego ciekawy skład!

Spis treści
arrow Kolagen wegański – Colladrop Vegan od Aura Herbals
arrow Colladrop Vegan – odżywczy skład
arrow Wygodna i smaczna suplementacja
arrow Czym jest kolagen wegański?
arrow Kolagen wegański – jakie są efekty stosowania?
arrow Kiedy warto stosować kolagen dla wegan?
arrow Kolagen w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – smaczne przepisy
arrow Wegańskie smoothie białkowe z tofu
arrow Płatki owsiane z sycącym białkiem i pomarańczą
arrow Zielony koktajl – algi morskie + kolagen wegański

 

Kolagen wegański – Colladrop Vegan od Aura Herbals

Kolagen to białko odzwierzęce, więc nie znajdziemy go w owocach, warzywach czy nasionach roślin strączkowych. Jednak producenci tacy jak Aura Herbals wykonują ukłon w stronę wegan i mają dla nich propozycję wegańskiego odpowiednika „białka młodości”.

Kolagen wegański w suplementach diety to hydrolizat białka roślinnego, mieszanka peptydów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych potrzebnych do naturalnego wytwarzania kolagenu w organizmie. Warto wiedzieć, że jego naturalna produkcja spowalnia przed 30. rokiem życia i rocznie ubywa nam 1-1,5% kolagenu!

Colladrop Vegan od Aura Herbals zawiera markowy surowiec Vollagen®, który posiada aminokwasy białkowe w tych samych proporcjach, jak te zawarte w kolagenie pochodzenia zwierzęcego.

Co wyróżnia surowiec Vollagen®?

  • Składa się z 16 kluczowych aminokwasów obecnych w ludzkim kolagenie.
  • To wysokiej jakości surowiec pozyskiwany z niemodyfikowanej genetycznie kukurydzy przy użyciu opatentowanego, wieloetapowego procesu fermentacji i mikroenkapsulacji.
  • Zawiera wyizolowane, dobrze przyswajalne aminokwasy białkowe, więc są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm.

Więcej o produkcie dowiesz się, klikając w Colladrop Vegan.


 

Colladrop Vegan – odżywczy skład

W Colladrop Vegan, oprócz 16 aminokwasów białkowych pozyskiwanych z kukurydzy, znajdziesz także inne składniki, które uzupełniają jego korzystne działanie:

  • koenzym Q10,
  • witaminy z grupy B - B6, B7, B9,
  • witaminę C,
  • kwas hialuronowy,
  • ekstrakt z gotu koli DER 4:1,
  • ekstrakt z pestek winogron DER 15:1,
  • ekstrakt z traganka błoniastego DER 5:1,
  • ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej DER 4:1.

Witamina C w postaci markowego surowca Quali®-C jest silnym antyoksydantem i wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, które m.in. przyspieszają proces starzenia. Ta witamina jest również potrzebna do endogennej produkcji kolagenu.

Skład dopełniają także witaminy z grupy B z wysokiej jakości surowca Quali®-B: biotyna, która wspiera kondycję skóry i włosów; witamina B6 – niezbędna niektórym enzymom biorącym udział w produkcji kolagenu; kwas foliowy, który m.in. przyczynia się do prawidłowej syntezy aminokwasów.

Kwas hialuronowy to ważny komponent macierzy zewnątrzkomórkowej, gdzie pełni rolę rusztowania dla skóry, a także wspomaga tworzenie fibryny – czyli przyspiesza gojenie ran. Cząsteczka kwasu hialuronowego jest zdolna do wiązania nawet 1000 razy więcej wody, niż sama waży, co sprawia, że jest cenna dla każdego narządu w Twoim ciele.

Koenzym Q10 jest antyoksydantem, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, a jego obecność jest niezwykle ważna dla organów, które do prawidłowego funkcjonowania potrzebują najwięcej energii (np. mięśnie szkieletowe).

Skład Colladrop Vegan domykają wysokiej jakości standaryzowane ekstrakty roślinne: pokrzywa zwyczajna, która pomaga w utrzymaniu silnych kości, paznokci i włosów; pestki winogron i gotu kola o działaniu anti-aging; traganek błoniasty, adaptogen, który może opóźniać procesy starzenia i działa tonizująco.

Poznaj inne suplementy diety od Aura Herbals.

 

Wygodna i smaczna suplementacja

Colladrop Vegan to suplement diety w proszku, zamkniętym w małych, poręcznych saszetkach. Dzięki takiej formie zabierzesz je ze sobą wszędzie – do pracy, w podróż, na urlop. Proszek cechuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością, nie tworzy grudek i co ważne, jest bardzo smaczny. Kolagen wegański od Aura Herbals ma orzeźwiający, cytrynowy smak. Smakuje dobrze z wodą, ale i z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki, koktajlu czy owocowych deserów.

Czym jest kolagen wegański?

Kolagen wegański to alternatywa dla tradycyjnego kolagenu zwierzęcego. Nie zawiera pełnej cząsteczki kolagenu, ponieważ jest to białko zwierzęce, należy zatem traktować go jako produkt kolagenopodobny. Inne nazwy kolagenu wegańskiego to „booster kolagenu”. Surowiec dla wegan może być pozyskiwany z różnych źródeł roślinnych, takich jak kukurydza, soja czy algi.

Warto podkreślić, że kolagen wegański zawiera kompleks aminokwasów w tych samych proporcjach jak te, które znajdują się w kolagenie odzwierzęcym, jednak są one pozyskiwane ze źródeł roślinnych. Dostarczone do organizmu są przez niego wykorzystywane m.in. do procesów fizjologicznych czy wytwarzania kolagenu.

Kolagen wegański zawiera aminokwasy, które stanowią budulec białka kolagenowego, a więc wpływają na elastyczność i jędrność skóry, stan płytki paznokcia, prawidłową regenerację tkanek czy ilość mazi stawowej.

Dieta wegańska niestety często nie zapewnia dostatecznej podaży niezbędnych aminokwasów. Stosowanie kolagenu dla wegan dostarcza organizmowi „cegiełek” do budowy endogennego kolagenu, a także składników pobudzających jego naturalną produkcję. Składniki te, ze względu na niewielkie rozmiary, łatwo i szybko przenikają barierę jelitową tłumaczy mgr farmacji Ilona Krzak.

 

Kolagen wegański – jakie są efekty stosowania?

Wegański suplement diety z kolagenem wspiera organizm w naturalnej produkcji kolagenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na:

  • utrzymanie odpowiedniej struktury tkanek oraz narządów,
  • zapewnienie tkankom wytrzymałości mechanicznej,
  • jędrność i elastyczność skóry,
  • mniejszą widoczność zmarszczek,
  • dobrą kondycję włosów i paznokci,
  • funkcjonowanie układu ruchu – stawów, mięśni i kości,
  • procesy regeneracyjne tkanek,
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych.

Nasz organizm nie może samodzielnie wytworzyć kolagenu bez odpowiednich składników, a suplementacja wegańskim kolagenem może dostarczyć mu niezbędnych „cegiełek” do tego celu. Kolagen wegański, taki jak ten zawarty w Vollagen®, dostarcza aminokwasów białkowych w proporcjach identycznych, jak w naturalnym kolagenie, co pozwala organizmowi na ich łatwiejsze przyswajanie i efektywniejsze wykorzystanie.

 

Kiedy warto stosować kolagen dla wegan?

Niestety po ok. 25 roku życia możemy zaobserwować stopniowe zanikanie kolagenu – to dlatego skóra traci jędrność, pojawiają się zmarszczki i linie mimiczne. Włókna kolagenowe stają się rzadsze i słabsze. Mniejsza ilość białka młodości odbija się także na układzie ruchu – mogą pojawić się bóle stawów, ograniczona ruchomość czy wolniejsza regeneracja tkanek. Wraz z wiekiem, zanikanie kolagenu przyspiesza: po 30. roku życia rocznie ubywa 1–1,5% kolagenu, a u kobiet proces ten przyspiesza po menopauzie.

Skóra pozbawiona aminokwasów z mięsa, nabiału, jaj, ryb (produkty odzwierzęce zawierają pełnowartościowe białko) w dłuższej perspektywie czasowej może być biologicznie starsza niż skóra osoby jedzącej produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ szybciej ulega procesom starzenia. Oczywiście dobrze skomponowana dieta wegetariańska i wegańska może być obfita w kluczowe składniki odżywcze, jednak nie zawsze jest na to czas i przestrzeń. Wtedy pomocne są vege preparaty kolagenowe.

Rozważ suplementację kolagenu wegańskiego, jeśli:

  • chcesz urozmaicić swoją dietę,
  • widzisz pierwsze oznaki starzenia lub masz już zmarszczki,
  • obserwujesz powstawanie na skórze rozstępów i cellulitu,
  • paznokcie stały się łamliwe i słabo rosną,
  • obserwujesz wypadanie włosów lub pogorszenie ich wyglądu,
  • jesteś aktywna i chcesz wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie stawów,
  • aktywność fizyczna zaczęła sprawiać dyskomfort,
  • odczuwasz bóle stawowo-kostne.

Ważne! Jeśli doskwiera Ci ból stawów, mięśni lub kości, wypadanie włosów i pogorszenie kondycji paznokci lub włosów, zgłoś się do lekarza – to może być także sygnał od organizmu o niedoborach lub chorobach.

 

Kolagen w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – smaczne przepisy

Suplementacja kolagenem wegańskim może być smacznym rytuałem! Kolagen wegański Colladrop Vegan dzięki wysokiej rozpuszczalności i pysznemu smakowi, doskonale wpasuje się do różnych posiłków.

 

Wegańskie smoothie białkowe z tofu

Składniki:

  • 1 saszetka Colladrop® Vegan
  • 90 g naturalnego tofu
  • 200 ml wzbogacanego napoju roślinnego
  • 6 g niealkaizowanego kakao
  • 10 g nasion chia
  • 90 g banana
  • słodzidło wedle uznania

Sposób przygotowania: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

 

Płatki owsiane z sycącym białkiem i pomarańczą

Składniki:

  • 1 saszetka Colladrop® Vegan
  • 40 g płatków owsianych
  • 150 g jogurtu białkowego dla wegan
  • 60 g napoju roślinnego wzbogacanego
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki ulubionych orzechów

Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej napojem roślinnym, poczekaj, aż wsiąkną płyn. Następnie wymieszaj je z jogurtem i Colladrop Vegan. Na masę wyłóż pokrojonego banana i pomarańczę, posyp posiekanymi orzechami.

 

Zielony koktajl – algi morskie + kolagen wegański

Składniki:

  • 1 saszetka Colladrop® Vegan
  • 90 g banana
  • 90 g kiwi
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka spiruliny w proszku
  • 200 g napoju roślinnego wzbogacanego
  • 15 g ulubionych orzechów

Wykonanie: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.


 

Autorka: Nina Wawryszuk, Redaktorka

Konsultacja merytoryczna: Ilona Krzak, magister farmacji i edukatorka

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
Średnia ocena artykułu: 5,0 / 5
star star star star star
Średnia ocena artykułu: 5,0 / 5
Najnowsze pytania pacjentów
Jakie są zalecenia dotyczące suplementacji w moim przypadku?
Niedobór żelaza – czy mogę suplementować żelazo na własną rękę, czy powinno to być robione tylko pod kontrolą lekarza? Jestem wegetarianką i nie spożywam mięsa, co może wpływać na wchłanianie...
Paweł Skoczylas
lekarz,internista,lekarz rodzinny
5.00 / 24 947 opinii
Umów wizytę
Zalecana konsultacja lekarska. Należy wcześnie wykonać morfologię.
Sylwia Dżaman
lekarz
4.98 / 440 opinii
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u lekarza - po przeprowadzeniu badania fizykalnego, wykonaniu kontrolnych badań lab. lekarz zadecyduje o dalszym postępowaniu.
Aleksandra Urban-Preisner
lekarz medycyny podróży,lekarz rodzinny,internista
5.00 / 24 opinii
Umów wizytę
Pierwszym krokiem powinno być poszerzenie diagnostyki i wykluczenie inne przyczyn niedoboru żelaza, najlepiej zacząć suplementację pod kontrolą lekarza :)
Agnieszka Molas-Biesiada
lekarz rodzinny,psychodietetyk
5.00 / 579 opinii
Umów wizytę
Wskazana konsultacja u lekarza rodzinnego/internisty.
Piotr Gawlista
dietetyk kliniczny,dietetyk,psychodietetyk
5.00 / 2 opinie
Umów wizytę
Dzień dobry,

rozumiem że niedobór żelaza jest potwierdzony poprzez diagnostykę i konsultację lekarską? Jeśli nie najpierw należy udać się do lekarza celem diagnostyki. Jeśli ma Pani potwierdzony niedobór żelaza, należy zastosować się do zasad leczenia takiego niedoboru które zleci lekarz. Na wchłanianie żelaza wpływ ma wiele czynników: od chorób zapalnych jelit po celiakie i niedobory z dietą. Należy też różnicować czy niedobory są związane z wchłanianiem czy z niedostateczną podażą żelaza z dietą. Zachęcam do skorzystania z konsultacji lub poradnictwa żywieniowego na moim profilu ;)

Najczęściej zadawane pytania

Znajdź odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
Czy produkty roślinne zawierają kolagen?

Nie, produkty roślinne (owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych) nie zawierają kolagenu. Kolagen występuje tylko w źródłach odzwierzęcych.

Jak wesprzeć produkcję kolagenu na diecie wegańskiej?

Weganie powinni szczególnie zadbać o białko w diecie wegańskiej (soja, soczewica, bób, ciecierzyca, fermentowane przetwory sojowe, takie jak tempeh czy tamari) oraz produkty spożywcze bogate w witaminę C, która wspiera proces syntezy kolagenu w organizmie (cytrusy, owoce dzikiej róży, owoce jagodowe, paprykę, brokuły, brukselkę). Warto także zadbać o produkty bogate w składniki, które również uczestniczą w procesie syntezy białka młodości – cynk, miedź, witaminę B6, witaminy A i E, mangan oraz genisteinę z grupy izoflawonów.

Jaki smak ma Colladrop® Vegan od Aura Herbals?

Roślinny kolagen Colladrop® Vegan ma cytrynowy smak. Proszek cechuje bardzo dobra rozpuszczalność, więc nada się nie tylko do stosowania z wodą, ale także jako dodatek podkręcający smak wielu potraw – owoce cytrusowe doskonale komponują się z orzeźwiającymi, letnimi koktajlami i smoothie.

Czy Vollagen® zawarty w Colladropie® Vegan pochodzi z modyfikowanej genetycznie kukurydzy?

Nie, do jego produkcji wykorzystuje się kukurydzę non-GMO oraz innowacyjny proces fermentacji, który pozwala uzyskać czyste, roślinne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.

Jakie są objawy niedoboru kolagenu?

Objawy niedoboru kolagenu to: utrata elastyczności i jędrności skóry, pojawienie się nowych zmarszczek i linii mimicznych, gorszy stan cery i skóry (cellulit, wiotkość), bóle stawów, ograniczenia w mobilności oraz wolne gojenie się ran. Inne objawy to łamliwe paznokcie, wypadanie włosów oraz osłabienie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do częstszego powstawania siniaków. Jeśli zauważasz u siebie te symptomy, warto rozważyć suplementację lub dietę wspierającą produkcję kolagenu.

Zobacz podobne
brak
Najczęściej czytane artykuły
Wszystkie artykuły arrow
Najpopularniejsze miasta
Medfile nie jest placówką medyczną i nie świadczy usług medycznych. Nasza platforma telemedyczna służy do łączenia lekarzy z pacjentami i umożliwiania im świadczenia usług medycznych.
e-Recepta e‑Recepta online!